HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment & FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!
cijene metala

Nikola Tesla - malo poznate činjenice

Autor hyper / Objavljeno na dan: 21.09.2016.
Nikola Tesla - malo poznate činjenice

Ovo, možda, niste znali….

Opsjednut brojem 3, vjerovao u superiornost žena, rođen za vrijeme oluje

Nikola Tesla – Prometej 20. stoljeća

"Mislim da nema nijednog dubljeg ispunjenja koje može obuzeti ljudsko srce kao osjećaj izumitelja kada vidi da se njegove ideje ostvaruju. Takvi osjećaji navedu čovjeka da zaboravi na hranu, spavanje, prijatelje, ljubav, sve"

 

Fokus na brojci 3

“Kada bi samo znali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada bi imali ključ svemira.”

Nikola Tesla

 

“Sve moje ponavljanje, radnje ili operacije morale su biti djeljive s tri, a ako bih pogriješio, počeo bih od početka, čak i ako bi mi za to trebalo nekoliko sati.” (Izvor: Moji pronalasci, autobiografsko djelo Nikole Tesle)

 

Rođen jedne olujne noći

Tesla je navodno rođen za vrijeme oluje, u noći s 9. na 10. srpnja, 1856. (umro je 1943.). Primalja je to protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti "dijete tame", na što se majka navodno suprotstavila primalji i odgovorila joj da će njeno dijete biti "dijete svjetlosti". Pokazalo se da je njegova majka bila u pravu.

 

Smartphone iz 1901.

Iako nije bila provedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju izjavio: "Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu".

 

Besplatna energija za sve

Suradnja sa J.P. Morganom propala je onog trena kada je moćni bankar shvatio da pola stoljeća stari Tesla kani proizvodnju besplatne energije za sve. Umjesto žica, kablova, stupova i prijemnika koje bi Morgan izrađivao, održavao i na njima zarađivao, Tesla je htio bežični transfer jonosferom.

Stoga je i opet ostao bez potpore, bez novca, ali nije odustao od sna da znanje i njegovi plodovi budu javno dobro, a ne luksuz i vlasništvo odabranih.

 

Uvjeren da će muškarci postati inferiorni ženama

"Ova borba za ravnopravnost spolova završit će novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena", rekao je.

 

Prijatelji i štovatelji…

  • Bio je veliki prijatelj Marka Twaina, čovjeka koji je napisao Toma Sawyera i Huckleberryja Finna. A i Twain je volio Teslu.
  • Teslin poštovatelj bio je je i slavni David Bowie, a dive mu se, primjerice, Nicolas Cage i Christian Bale...
  • Da njega nije bilo, svijeet kakav poznajemo ne bi bio moguć. Izumio je mnogo, a na živote svih nas utjecao još i više.
  • Na inicijativu Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost 10. srpnja proglašen je nacionalnim danom Nikole Tesle - Danom znanosti, tehnologije i inovacija

TOP